Cinta Dan Ego - Part 8.2


"You buat apa kat sini?"soal Kamal agak tenang.


"I tengah......errr... tengah tidurlah,"tergagap-gagap Lydia menjawab. Terasa kelakar dengan jawapannya. Tidur? Di pondok? Hahaha! Apa yang kelakar sangat pun dia tak tahu.


"Dengan dia?"soal Kamal lagi.


"Haah? Mana ada?"


"You ni memang suka nak berdalih kan? Best sangat lah tu tidur dengan dia berdua-duaan lagi. Yelah, kat sini kan sunyi, jadi takda orang ganggu,"tempias Kamal.


"Eh, you ni dah kenapa? Kenapa nak kena tuduh I yang bukan-bukan? Razi, kawan baik kau ni dah kenapa? Datang tak bagi salam, tahu-tahu nak tuduh aku yang bukan-bukan!"


Razi hanya diam. Begitu juga dengan yang lainnya. Tiada yang dapat menggambarkan ekspresi muka mereka. Hanya kelihatan Sheila yang sesekali cuba menyembunyikan senyuman sinisnya.


"Assalamualaikum Cik Lydia Aryan. I nampak dengan mata kepala I tau. You dengan Roslan tidur together,"Kamal sengaja mendahulukan dengan ucapan salam.


"I tak tidur dengan Roslan lah. Kenapa dengan you ni? Gila ke? Argh!!!"


"I tak buta lah. Jangan ingat I bodoh. I nampak, yang lain pun nampak,"Kamal masih menyalahkan Lydia.


"Suka hati you lah nak fikir apapun. I seorang aja yang salah dan jahat kan? Bagi you, you seorang jer yang betul. Sudahlah, I dah malas nak bertekak you. I nak balik!"Lydia mengangkut begnya dan ingin beredar,"Roslan, I rasa you pun kena balik. Kalau tidak nanti ada aja orang yang tak puas hati dengan kehadiran you....dan you Kamal, enjoy your trip here with the rest especially Sheila. Bye!"


Lydia berjalan pergi meninggalkan rakan-rakannya yang lain. Tidak lama kemudian, Roslan juga turut ikut jejak Lydia. Kelihatan Iffah membisikkan sesuatu kepada Razi sebelum pergi berlari mengejar Lydia.


Razi menepuk bahu Kamal,"Dah puas?"


"Puas apa??"Kamal meninggikan suara.


"Aku tak tahulah apa yang ada kat dalam kepala otak kau,"ucap Razi sambil mengeluh.


"Kau memang takkan faham! Kau tak ada girlfriend yang ber-perangai macam Lydia. Iffah kan baik,"suara Kamal masih tinggi.


"So sekarang ni kau nak beritahu aku yang Lydia ni jahat lah? Sebelum kau nak nilai Lydia, baik buruk dia, kau tengok diri kau sendiri. Girlfriend depan mata tetapi berkepit dengan perempuan lain. Baik sangatkan perangai macam tu?"Razi menyindir Kamal. Suaranya juga sengaja ditinggikan agar setanding dengan Kamal. Ditekankan perkataan 'perempuan' agar Kamal dan Sheila sama-sama terasa.


Setelah itu Razi juga berjalan pergi meninggalkan Kamal. Diikuti juga dengan Farhan, Nurul, Aniq dan Qistina. Di jeti, mereka bertemu semula dengan Lydia, Iffah dan Roslan.


Ketika menunggu bot, mereka terpandang Kamal dan Sheila sedang menghampiri mereka. Masing-masing diam.Bot tiba dan mereka semua ditempatkan di dalam satu bot.


Mereka selamat tiba di jeti Changi lima belas minit kemudian. Kamal dan Lydia masih tidak berteguran.


Setelah Lydia bersalaman dengan kawan-kawan perempuannya yang lain, dia terus menahan teksi untuk pulang. Akan tebal mukanya jika dia meminta Kamal menghantarnya pulang. Mereka baru sahaja bertengkar dan belum berbaik semula.


"Sheila, I hantar you balik. Tak payah balik dengan Roslan,"beritahu Kamal.


"Seriously? Okay!"dengan pantas Sheila ingin menaiki motosikal Kamal tetapi dihalang oleh Farhan.


"Sheila, kau balik dengan Roslan sajalah. Atau balik sendiri. Aku ada hal nak bincang dengan Kamal,"Farhan mengarah Sheila.


"Alah... Tadikan Kamal kata I........yalah yalah, I balik seorang."Mulanya dia ingin membantah. Tetapi setelah terpana oleh jelingan Kamal, dia pergi juga.


"Lydia kau tak pelawa pun nak hantar balik. Sheila boleh pula?"sinis kata-kata Farhan.


"Motor aku, suka hati aku kan?"


"Han, kan aku dah bagi tau kau! Jangan nak nasihat kan dia. Kepala dia ni, dibuat dari batu. Semua orang tetap salah kat mata dia. Hanya dia seorang jer yang betul. Sebab seorang perempuan bernama Sheila, dia boleh buat kita, kawan-kawan sebagai musuh!"Razi masih mengenakan Kamal.


"Eh, sekarang apa yang kau tak puas hati dengan aku? Lydia tu siapa kau sampai kau nak sebelahkan dia lebih-lebih?"Kamal turun dari motosikal dan mendekati Razi.Mereka kini bertentangan. Mata mereka bertemu dengan rasa marah yang terbuku di hati.


"Huh!? Jangan-jangan kau ada hati dekat Lydia? Sebab tu kau sengaja nak cari salah aku."Kamal membuat andaian.


"Kamal, aku dah ada Iffah. Dan aku bukan macam kau yang tak cukup dengan satu!"Razi sengaja meninggikan suaranya untuk ayat yang terakhir sehingga mencetuskan kemarahan yang membuak di hati Kamal.


Kamal menghadiahkan satu tumbukan di bibir Razi dengan tiba-tiba. Razi tidak dapat mengelak. Dia terjatuh ke tepi. Tetapi Razi tidak mengalah. Dia bangun dan membalas tumbukan Kamal yang terkena tepat di mata kiri Kamal. Mereka ingin saling membalas. Tidak menghiraukan orang ramai yang sudah memerhatikan mereka. Farhan dan Aniq sedaya upaya meredakan kemarahan rakan-rakan mereka.


Sedang mereka bergelut, Iffah yang dari tadi berdiri jauh dari tempat mereka bertengkar, menghampiri Razi dan Kamal. Dia berdiri di tengah dan menghadap Kamal.


"Kalau kau nak pukul sangat, pukul aku saja. Aku yang suruh Razi bela Lydia. Jadi kau tak perlu salahkan Razi. Razi tak pernah nak cari salah kau. Sebabnya, memang kau yang bersalah. Lydia, ada dekat depan mata kau tau Kamal dan kau masih boleh nak berkepit dengan Sheila! Kalau kau dah tak suka dia, dah tak sayang dia, lepaskan dia. Jangan buat dia macam gini. Dia sangat-sangat tak suka! Kawan-kawan dia tak suka!"sejurus selepas Iffah menghamburkan marahnya ke Kamal, mereka semua beredar meninggalkan Kamal termanggu-manggu.
Category: 0 comments

0 comments:

Post a Comment